ANSWER WRITING GROUP (AWG) 2019
ForumIAS AWG 2019 Entrance Exam will be held on 8th June | 9 AM.   CLICK HERE to know more and apply.
Ethics+ Batch 2 for CSE 2019
Starts 12th June, 2019Register Here
COMPREHENSIVE GUIDANCE PROGRAM 2020
ForumIAS CGP 2020 Program commences from May 15th, 2019. CLICK HERE to know more and apply. Or email us on admissions@forumias.academy to know more
We are hiring!

Conquer Prelims 2019 | Daily 10 PM Quiz

edited April 1 in Daily Quiz
Hi, A very good evening to all of you.

As a part of the "Conquer Prelims 2019 initiative", I shall be posting 10 questions everyday for the next 50 days which will be related to static or current affairs portion. The questions will be posted around 10 pm everyday and the answers will be posted about an hour after the questions are posted.

Also, I humbly request the all my co-aspirants to share MCQs on this thread when they find free time.

Wishing all of us, the very best! :relaxed:

Comments

  • edited April 1
    Daily 10 PM Quiz - Conquer Prelims 2019 initiative

    Day 1 Questions (April 1, 2019)

    Q.1) The vijayanaraga empire adopted a policy to expand its rule towards the eastern sea coast during the reign of

    a) Deva Raya I
    b) Harihara II
    c) Bukka
    d) None of the above

    Q.2) Who among the following constructed the dam over the Tungabhadra river?

    a) Deva raya I
    b) Harihara I
    c) Deva raya II
    d) None of the above

    Q.3) Who among the following compared the city in Vijayanagara empire with Herat in Afghanistan?

    a) Barbosa
    b) Nuniz
    c) Abdur Razzaq
    d) None of the above

    Q.4) The terms “Afaqis” and “Gharibs” in Medieval India mainly refers to

    a) Foreigners
    b) Saints
    c) Nobles in the court
    d) None of the above

    Q.5) The term “Palegar” in the Vijayanagara empire referred to

    a) Rich farmers
    b) Military chiefs
    c) Traders
    d) None of the above

    Q.6) Consider the following:
    1. Maladhar Basu compiled the Sri-Krishna-Vijaya.
    2. He was honoured with the title called as Satyaraja Khan.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.7) Consider the following:
    1. Suhungmung is considered to be one of the greatest rulers of Ahom dynasty.
    2. He changed his name to Svarga Narayana.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.8) Consider the following:
    1. He was the founder of the kingdom of Gujarat.
    2. The Jama Masjid in Ahmedabad and Tin Darwaza were built during his time.
    3. He shifted his capital from Ahmedabad to Patan.
    Which of the statements given above is / are correct Ahmad Shah I?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.9) Consider the following:
    1. He was a Portuguese explorer.
    2. He discovered India by landing at Goa.
    3. He discovered India in 1498.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Vasco Da Gama?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.10) Consider the following:
    1. It is also called as the Battle of Talikota.
    2. It is also called as the Battle of Rakkasa-Tangadi.
    3. It was fought in 1565.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Battle of Bannihatti?

    a) 1 and 2
    b) 1 and 3
    c) 2 and 3
    d) All of the above
  • edited April 1
    @pizzza sir..
  • Day 1 Answers: 1-b,2-a,3-c,4-a,5-b,6-a,7-c,8-c,9-b,10-d
  • pizzza said:

    Daily 10 PM Quiz - Conquer Prelims 2019 initiative

    Day 1 Questions (April 1, 2019)

    Q.1) The vijayanaraga empire adopted a policy to expand its rule towards the eastern sea coast during the reign of

    a) Deva Raya I
    b) Harihara II
    c) Bukka
    d) None of the above

    Q.2) Who among the following constructed the dam over the Tungabhadra river?

    a) Deva raya I
    b) Harihara I
    c) Deva raya II
    d) None of the above

    Q.3) Who among the following compared the city in Vijayanagara empire with Herat in Afghanistan?

    a) Barbosa
    b) Nuniz
    c) Abdur Razzaq
    d) None of the above

    Q.4) The terms “Afaqis” and “Gharibs” in Medieval India mainly refers to

    a) Foreigners
    b) Saints
    c) Nobles in the court
    d) None of the above

    Q.5) The term “Palegar” in the Vijayanagara empire referred to

    a) Rich farmers
    b) Military chiefs
    c) Traders
    d) None of the above

    Q.6) Consider the following:
    1. Maladhar Basu compiled the Sri-Krishna-Vijaya.
    2. He was honoured with the title called as Satyaraja Khan.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.7) Consider the following:
    1. Suhungmung is considered to be one of the greatest rulers of Ahom dynasty.
    2. He changed his name to Svarga Narayana.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.8) Consider the following:
    1. He was the founder of the kingdom of Gujarat.
    2. The Jama Masjid in Ahmedabad and Tin Darwaza were built during his time.
    3. He shifted his capital from Ahmedabad to Patan.
    Which of the statements given above is / are correct Ahmad Shah I?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.9) Consider the following:
    1. He was a Portuguese explorer.
    2. He discovered India by landing at Goa.
    3. He discovered India in 1498.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Vasco Da Gama?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.10) Consider the following:
    1. It is also called as the Battle of Talikota.
    2. It is also called as the Battle of Rakkasa-Tangadi.
    3. It was fought in 1565.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Battle of Bannihatti?

    a) 1 and 2
    b) 1 and 3
    c) 2 and 3
    d) All of the above

    Sir arent these questions too fact based , rot learning one ?
  • pizzza said:

    Daily 10 PM Quiz - Conquer Prelims 2019 initiative

    Day 1 Questions (April 1, 2019)

    Q.1) The vijayanaraga empire adopted a policy to expand its rule towards the eastern sea coast during the reign of

    a) Deva Raya I
    b) Harihara II
    c) Bukka
    d) None of the above

    Q.2) Who among the following constructed the dam over the Tungabhadra river?

    a) Deva raya I
    b) Harihara I
    c) Deva raya II
    d) None of the above

    Q.3) Who among the following compared the city in Vijayanagara empire with Herat in Afghanistan?

    a) Barbosa
    b) Nuniz
    c) Abdur Razzaq
    d) None of the above

    Q.4) The terms “Afaqis” and “Gharibs” in Medieval India mainly refers to

    a) Foreigners
    b) Saints
    c) Nobles in the court
    d) None of the above

    Q.5) The term “Palegar” in the Vijayanagara empire referred to

    a) Rich farmers
    b) Military chiefs
    c) Traders
    d) None of the above

    Q.6) Consider the following:
    1. Maladhar Basu compiled the Sri-Krishna-Vijaya.
    2. He was honoured with the title called as Satyaraja Khan.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.7) Consider the following:
    1. Suhungmung is considered to be one of the greatest rulers of Ahom dynasty.
    2. He changed his name to Svarga Narayana.
    Which of the statements given above is / are correct?

    a) Only 1
    b) Only 2
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    Q.8) Consider the following:
    1. He was the founder of the kingdom of Gujarat.
    2. The Jama Masjid in Ahmedabad and Tin Darwaza were built during his time.
    3. He shifted his capital from Ahmedabad to Patan.
    Which of the statements given above is / are correct Ahmad Shah I?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.9) Consider the following:
    1. He was a Portuguese explorer.
    2. He discovered India by landing at Goa.
    3. He discovered India in 1498.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Vasco Da Gama?

    a) Only 1
    b) 1 and 3
    c) 1 and 2
    d) All of the above

    Q.10) Consider the following:
    1. It is also called as the Battle of Talikota.
    2. It is also called as the Battle of Rakkasa-Tangadi.
    3. It was fought in 1565.
    Which of the statements given above is / are correct regarding Battle of Bannihatti?

    a) 1 and 2
    b) 1 and 3
    c) 2 and 3
    d) All of the above

    Sir arent these questions too fact based , rot learning one ?
    Just posting what I have. If you think it's useful for you,, you may solve it else you may ignore it. :relaxed:
  • Thank you for this initiative,sir
    :)
Sign In or Join to comment.
Success Stories from Our Toppers
Minal Karanwal(AIR-35)- CSE 2018
Naveen Reddy(AIR-1)- IFoS 2018
Arushi Mishra(AIR-2) - IFoS 2018
Chirag Jain(AIR-10) - IFoS 2018
Kshitij Saxena(AIR-22) - IFoS 2018
Sumit Rai (AIR-54) - CSE 2018
Anuraj Jain (AIR-24) - CSE 2018

Must Read Articles From Blog
Trend Analysis of UPSC CSE Prelims from 2011-18
How Yo_Yo_Choti_Singh Improved His Writing Speed
How to clear Civil Services with a TOP Rank and AVOID exhausting attempts

Welcome!

We are a secret self-moderated community for Civil Services preparation. Feel free to join, start a discussion, answer a question or just to say Thank you.

Just dont spread the word ;)

Sign in or join with Facebook or Google


Factly