MGP/MGP+ 2018 - Starts 18th Nov - Admissions Open.
Admissions for MGP/MGP+ 2018 are now open. Course begins from 18th Nov, 2018. Read Complete details here. To subscribe visit http://instamojo.com/ForumIAS

[Updated] Mission IAS 2016 - Geography and Environment Quiz Challenge -Quiz #8

edited May 2016 in Daily Quiz
Dear Friends,

We have posted the Wednesday daily quiz questions on the portal.



Week 5
http://forumias.com/portal/monday-polity-quiz-5/

Latest: http://forumias.com/portal/saturday-csat-quiz-4/
Latest : http://forumias.com/portal/friday-science-quiz-4/
Latest : http://forumias.com/portal/thursday-history-and-culture-quiz-4/
Latest: http://forumias.com/portal/wednesday-geography-and-environment-quiz-4/
Latest : http://forumias.com/portal/tuesday-economy-quiz-4/
Latest : http://forumias.com/portal/monday-polity-quiz-4/
Latest : http://forumias.com/portal/saturday-csat-quiz-3/
Latest : http://forumias.com/portal/the-friday-general-science-and-tech-quiz-3/
Latest : http://forumias.com/portal/thursday-history-culture-quiz-3/
Latest : http://forumias.com/portal/the-wednesday-geography-env-quiz-3/
Latest : http://forumias.com/portal/the-tuesday-economy-quiz-3/
Latest : Monday Polity Quiz #3
http://forumias.com/portal/the-monday-polity-quiz-3/
Latest : Saturday CSAT Quiz #2

http://forumias.com/portal/the-saturday-csat-quiz-2/


http://forumias.com/portal/the-tuesday-economy-quiz-2/

Update : Geography & enviroment Quiz

http://forumias.com/portal/the-wednesday-geography-environment-quiz-2/

Update : History & Culture Quiz #2

http://forumias.com/portal/the-thursday-history-culture-quiz-2/

Update: Friday Science & General Awareness Quiz #2

http://forumias.com/portal/the-friday-general-science-awareness-quiz-2/

For your convenience , we are also pasting the questions here

Q1) Consider the following statements

When economy grows, market forces increase inequality at first
When economy grows, markets forces ultimately decrease inequality

Which of the below curves represent the above hypothesis?

a) Phillips Curve

b) Kuznets Curve

c) Bell Curve

d) Lorenz Inequality Curve



Q.2) What is the meaning of ‘take off stage’ in an economy?
a) hyper growth rate in an economy
b) economic growth takes place automatically
c) economy is de-linked from primary sector and growth is occurring in secondary sector
d) none of the above

Q.3) The price of any currency in international market is decided by the
1. World Bank
2. Demand for goods/services provided by the country concerned
3. Stability of the government of the concerned country
4. Economic potential of the country in question

Select the correct answer using the codes given below.
a) 2 and 3 only
b) 3 and 4 only
c) 1 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4

Q.4) The function of the Reserve Bank of India are:
1. Issuing all notes and coins
2. Distributing all notes and coins
3. Formulating monetary policy
4. Acting as agent of Government in respect of India’s membership of the IMF

Select the correct answer using the codes given below.
a) 1, 3 and 4
b) 2 and 3
c) 2, 3 and 4
d) 1, 2, 3 and 4



Q.5) Regional rural banks:
1. Have limited area of operation
2. Have free access to liberal refinance facilities from NABARD
3. Are required to lend only to weaker sections

Select the correct answer using the codes given below.
a) 1 and 3 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 2 only
d) 1, 2 and 3

Q.6) The per capita income has been low in India because:
a) of population growth.
b) of inflation reducing the purchasing power of people.
c) of insufficient incraese in total income.
d) of regional imbalances



Q.7) Consider the following statements
1. Inflation in every form is bad for the economic growth of a country.
2. Right monetary policy by the Central Bank control all inflation.

Select the Incorrect statements using the codes given below.

a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 & 2
d) Neither 1 nor 2



Q.8) Which of the following would be considered as tools of economic stimulus?
1. Increasing taxes so that government has more money to spend
2. Quantitative Easing
3. Decreasing Interest Rates

Select the correct statements using the codes given below:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3



«13

Comments

  • For Q1 Q1) Consider the following statements

    When economy grows market forces increase inequality at first
    When economy grows markets forces ultimately decrease inequality

    Which of the below curves represent the below hypothesis?

    a) Phillips Curve

    b) Kuznets Curve

    c) Bell Curve

    d) Lorenz Inequality Curve


    Even without knowing the terms we can say that it can be a simple bell curve.



    Q.2) What is the meaning of ‘take off stage’ in an economy?
    a) hyper growth rate in an economy
    b) economic growth takes place automatically
    c) economy is de-linked from primary sector and growth is occurring in secondary sector
    d) none of the above

    Take off happens when the economy does not need any stimulus and grows automatically, hence answer b


    Writing CSE Mains 2016
  • 1- Kuznets
    One day, perhaps, love may die of disuse, left to rust in wind and weather.
  • My answrs-i hav lotz f confusion but let me test my aukkat
    1-b
    2-
    3-a
    4-c
    5-c
    6-a
    7-c
    8-c
    9-
    10-
  • IWRA said:

    1- Kuznets

    I saw the curve. It is a simple bell curve. Why cant answer be simple bell curve?

    Writing CSE Mains 2016
  • 1 - b
    2 - b
    3 - a
    4 - c (one rupee note is printed by someone else, i don't remember who)
    5 - c (they started other operations too, don't know if lending to people other than weaker sections was part of those operations or not. Anyways lets eliminate choice 3)
    6 - a
    7 - c
    8 - d ( increasing taxes will suck money but then again that money is being used totally for growth purposes)
  • VivekJ2 said:

    IWRA said:

    1- Kuznets

    I saw the curve. It is a simple bell curve. Why cant answer be simple bell curve?

    Because Kuznets curve is the curve the question is referring to..
    It is also a type of bell curve but what would, according to you, be the most correct answer?
    We are supposed to pick the most suitable answers in case we think more than one option is correct.
    I am not saying Kuznets is wrong. I am just saying bell curve should also be correct :(

    Kuznets is after-all a specialized type of bell curve!
    Writing CSE Mains 2016
  • edited April 2016
    VivekJ2 said:

    VivekJ2 said:

    IWRA said:

    1- Kuznets

    I saw the curve. It is a simple bell curve. Why cant answer be simple bell curve?

    Because Kuznets curve is the curve the question is referring to..
    It is also a type of bell curve but what would, according to you, be the most correct answer?
    We are supposed to pick the most suitable answers in case we think more than one option is correct.
    I am not saying Kuznets is wrong. I am just saying bell curve should also be correct

    BAN ALL INSIDERS
  • edited April 2016
    .
    One day, perhaps, love may die of disuse, left to rust in wind and weather.
  • edited April 2016
    ..
  • Q1) Consider the following statements

    When economy grows, market forces increase inequality at first
    When economy grows, markets forces ultimately decrease inequality

    Which of the below curves represent the above hypothesis?

    a) Phillips Curve

    b) Kuznets Curve

    c) Bell Curve

    d) Lorenz Inequality Curve



    Q.2) What is the meaning of ‘take off stage’ in an economy?
    a) hyper growth rate in an economy
    b) economic growth takes place automatically
    c) economy is de-linked from primary sector and growth is occurring in secondary sector
    d) none of the above

    Q.3) The price of any currency in international market is decided by the
    1. World Bank
    2. Demand for goods/services provided by the country concerned
    3. Stability of the government of the concerned country
    4. Economic potential of the country in question

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 2 and 3 only
    b) 3 and 4 only
    c) 1 and 4 only
    d) 1, 2, 3 and 4

    Economic Potential will impact long term trend in the exchange rate level. Stability of Govt impacts short term fluctuations. Both must be included in my opinion. So ideally 2 ,3, 4. But with go with A.


    Q.4) The function of the Reserve Bank of India are:
    1. Issuing all notes and coins
    2. Distributing all notes and coins
    3. Formulating monetary policy
    4. Acting as agent of Government in respect of India’s membership of the IMF

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 1, 3 and 4
    b) 2 and 3
    c) 2, 3 and 4
    d) 1, 2, 3 and 4



    Q.5) Regional rural banks:
    1. Have limited area of operation
    2. Have free access to liberal refinance facilities from NABARD
    3. Are required to lend only to weaker sections

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 1 and 3 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 2 only
    d) 1, 2 and 3

    Q.6) The per capita income has been low in India because:
    a) of population growth.
    b) of inflation reducing the purchasing power of people.
    c) of insufficient incraese in total income.
    d) of regional imbalances

    Assumption is that the question is asked in historical context post Independence. For long, India's growth rate was very low. Population growth seems relevant too, India's population increased from approx 360 million at the time of independence to 1.2 billion now, which lowered the impact of rise in National Income. But C seems more appropriate.

    Q.7) Consider the following statements
    1. Inflation in every form is bad for the economic growth of a country.
    2. Right monetary policy by the Central Bank control all inflation.

    Select the Incorrect statements using the codes given below.

    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2



    Q.8) Which of the following would be considered as tools of economic stimulus?
    1. Increasing taxes so that government has more money to spend
    2. Quantitative Easing
    3. Decreasing Interest Rates

    Select the correct statements using the codes given below:
    a) 1 and 2 only
    b) 1 and 3 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3
  • Q1) Consider the following statements

    When economy grows, market forces increase inequality at first
    When economy grows, markets forces ultimately decrease inequality

    Which of the below curves represent the above hypothesis?

    a) Phillips Curve

    b) Kuznets Curve

    c) Bell Curve

    d) Lorenz Inequality Curve



    Q.2) What is the meaning of ‘take off stage’ in an economy?
    a) hyper growth rate in an economy
    b) economic growth takes place automatically
    c) economy is de-linked from primary sector and growth is occurring in secondary sector
    d) none of the above

    Q.3) The price of any currency in international market is decided by the
    1. World Bank
    2. Demand for goods/services provided by the country concerned
    3. Stability of the government of the concerned country
    4. Economic potential of the country in question

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 2 and 3 only
    b) 3 and 4 only
    c) 1 and 4 only
    d) 1, 2, 3 and 4

    Economic Potential will impact long term trend in the exchange rate level. Stability of Govt impacts short term fluctuations. Both must be included in my opinion. So ideally 2 ,3, 4. But with go with A.


    Q.4) The function of the Reserve Bank of India are:
    1. Issuing all notes and coins
    2. Distributing all notes and coins
    3. Formulating monetary policy
    4. Acting as agent of Government in respect of India’s membership of the IMF

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 1, 3 and 4
    b) 2 and 3
    c) 2, 3 and 4
    d) 1, 2, 3 and 4



    Q.5) Regional rural banks:
    1. Have limited area of operation
    2. Have free access to liberal refinance facilities from NABARD
    3. Are required to lend only to weaker sections

    Select the correct answer using the codes given below.
    a) 1 and 3 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 2 only
    d) 1, 2 and 3

    Q.6) The per capita income has been low in India because:
    a) of population growth.
    b) of inflation reducing the purchasing power of people.
    c) of insufficient incraese in total income.
    d) of regional imbalances

    Assumption is that the question is asked in historical context post Independence. For long, India's growth rate was very low. Population growth seems relevant too, India's population increased from approx 360 million at the time of independence to 1.2 billion now, which lowered the impact of rise in National Income. But C seems more appropriate.

    Q.7) Consider the following statements
    1. Inflation in every form is bad for the economic growth of a country.
    2. Right monetary policy by the Central Bank control all inflation.

    Select the Incorrect statements using the codes given below.

    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 & 2
    d) Neither 1 nor 2



    Q.8) Which of the following would be considered as tools of economic stimulus?
    1. Increasing taxes so that government has more money to spend
    2. Quantitative Easing
    3. Decreasing Interest Rates

    Select the correct statements using the codes given below:
    a) 1 and 2 only
    b) 1 and 3 only
    c) 2 and 3 only
    d) 1, 2 and 3

    If Raghuma Rajan is answering this. I believe this should be correct answer. @ForumIAS you can quickly copy paste this as the solution :tongue:
    *No good deed goes unpunished*
  • ^^ Toplel
    Nobody believed when Rajendra Prasad said President was the custodian of the constitution. :neutral:

    Haha.

    In that question in 2015 Prelims that year. It is the SC which is said to be the Custodian of the Constitution. However, President Pranab da had made a statements that his office is the custodian of the Constitution. Now though the conventional correct answer is the SC, UPSC can as well quote the statement of the President and make that the answer.

    So , no one believed the first President Dr Rajendra Prasad at first :tongue:
    *No good deed goes unpunished*
  • Central bank can not control supply side inflation,rest answers of rajan Bhai are correct.
  • Even demand side policy rate measures need to be transmitted effectively by the banks.
  • Hi,

    We have posted the Geography & Env Question for Today. From now, on this will be theonly thread for updating daily Quiz

    Please click below to answer.


    http://forumias.com/portal/the-wednesday-geography-environment-quiz-2/
  • Alsoposting the questions below-

    Q.1) What is the difference between asteroids and comets?
    1. Asteroids are small rocky planetoids, while comets are formed of frozen gases held together by rocky and metallic material.
    2. Asteroids are found mostly between the orbits of Jupiter and Mars, while comets are found mostly between Venus and Mercury.
    3. Comets show a perceptible glowing tail, while asteroids do not.

    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 and 2 only
    b) 1 and 3 only
    c) 3 only
    d) 1, 2 and 3

    —————

    Q.2) Consider the following statements:
    1. The axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23 ½ degrees to the geographical axis of the earth.
    2. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India.

    Select the correct statement using the codes given below.
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    —————–

    Q.3) Consider the following statements regarding the Sedimentary Rocks.
    1. Fossils are usually found in sedimentary rock.
    2. Sedimentary rocks typically occur in layers.

    Select the correct statement using the codes given below.
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    —————–

    Q.4) If it is 10:00 a.m. Indian Standard Time, then what would be the local time at Shillong located at 92oE longitude?
    a) 9:22 A.M.
    b) 9:38 A.M.
    c) 10:22 A.M.
    d) 10:38 A.M.

    ————–

    Q.5) Consider the following features of a climate:
    1. It is experienced along the eastern coasts of tropical lands.
    2. This region receives steady rainfall due to Trade winds.
    3. Rainfall is both orographic as well as convectional due to intense heating.

    Select the climatic region which has above mentioned characteristics.
    a) The tropical monsoon climate
    b) The tropical marine climate
    c) Mid Latitude Desert Climate
    d) The cool temperate eastern margin

    ————–

    Q.6) Consider the following statements regarding the Salinization.

    1. Irrigation of land helps in reduction of salinity of soil.
    2. It occurs on soil due to improper agricultural practices only.

    Select the correct statement using the codes given below.
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) None of the above

    —————-

    Q.7) Photochemical smog is a resultant of the reaction among
    a) CO, and O2 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
    b) CO, CO2 and NO2 at low temperature
    c) high concentration of NO2, O3 and CO in the evening
    d) NO2, O3 and Peroxiacetyl nitrate in the presence of sunlight

    —————-

    Q.8) Consider the following ecosystems:
    1. Taiga
    2. Tropical Evergreen
    3. Tropical Deciduous
    4. Tundra

    The correct sequence in decreasing order of the albedo values of these ecosystems is
    a) 1, 4, 3 and 2
    b) 4, 1, 2 and 3
    c) 4, 1, 3 and 2
    d) 1, 4, 2 and 3

    —————

    Q.9) Match list-I (National Park/Sanctuary) with List-II (State):
    List-I List-II
    A. Kanger Ghati National Park 1. Chhatisgarh
    B. Nagerhole National Park 2. Haryana
    C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal Pradesh
    D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnatka

    Select the correct answer using the codes given below:
    a) A-3, B-2, C-1, D-4
    b) A-3, B-4, C-1, D-2
    c) A-1, B-4, C-3, D-2
    d) A-1, B-2, C-3, D-4

    —————–

    Q.10) If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because

    a) the soil of rainforest is deficient in nutrients
    b) propagules of the trees in a rain forest have poor viability
    c) the rain forest species are slow growing
    d) exotic species invade the fertile soil of rain forest
  • 1.B 2.C 3.C 4.C 5.D 6.A 7.D 8.C 9.C 10.A
    Prelims~3
    Mains~2
    ~Burning wish to finalize the race this time~
    "ज़िन्दगी एक अभिलाषा हैं,क्या गज़ब इसकी परिभाषा हैं/ज़िन्दगी क्या है मत पूछों दोस्तों,संवर गयी तो दुल्हन और बिखर गयी तो एक तमाशा हैं"
  • I think tropical marine type is more correct
  • edited April 2016
    Q.4 Indian Standard Time is decided through 86.5°E longitude...and We all know that 1 degree is equal to 4 minutes...92-86.5=5.5×4=22 minutes...thus finally answer should be 10.22 am
    Prelims~3
    Mains~2
    ~Burning wish to finalize the race this time~
    "ज़िन्दगी एक अभिलाषा हैं,क्या गज़ब इसकी परिभाषा हैं/ज़िन्दगी क्या है मत पूछों दोस्तों,संवर गयी तो दुल्हन और बिखर गयी तो एक तमाशा हैं"
  • edited April 2016
    Q.6....Statement 2nd tells us that the reason of salinization is improper agricultural practices only...'Only' word makes the concept narrow. Salinization also occurs naturally .therefore answer should be A.
    Prelims~3
    Mains~2
    ~Burning wish to finalize the race this time~
    "ज़िन्दगी एक अभिलाषा हैं,क्या गज़ब इसकी परिभाषा हैं/ज़िन्दगी क्या है मत पूछों दोस्तों,संवर गयी तो दुल्हन और बिखर गयी तो एक तमाशा हैं"
  • hello my name is vishnu and I have enrolled the test series batch 2 which started on 3rd of this month... I am not getting the test series questions in my portal. can any one please help me in solving the issue....
  • Q.4 Indian Standard Time is decided through 86.5°E longitude...and We all know that 1 degree is equal to 4 minutes...92-86.5=5.5×4=22 minutes...thus finally answer should be 10.22 am

    its 82.5°
    Thanks dear...for making clear confusion.
    Prelims~3
    Mains~2
    ~Burning wish to finalize the race this time~
    "ज़िन्दगी एक अभिलाषा हैं,क्या गज़ब इसकी परिभाषा हैं/ज़िन्दगी क्या है मत पूछों दोस्तों,संवर गयी तो दुल्हन और बिखर गयी तो एक तमाशा हैं"
  • My answrs-
    1-b
    2-b
    3-c
    4-d
    5-b
    6-d
    7-d
    8-c
    9-b
    10-a
  • @ForumIAS This is regarding Tuesday economy quiz Q4.

    http://forumias.com/portal/solutions-the-tuesday-economy-quiz-2/

    In the solution the reason given is GOI has the sole right to mint coins. It is correct. But the option (i) is issuing all notes and coins, not printing. It was my mistake, i wrote printing in bracket instead of issuing.

    Ramesh Singh says: " RBI is the issuing agency of the currency and the coins other than rupee one currency and coin (which are issued by the ministry of finance itself with the signature of the Revenue Secretary on the note)

    The option is incorrect whatever the reasoning.
    And i was confused in last question, economic stimulus. Increasing govt. spending is also a way while increasing taxes is not. Tricky option. Lowering the taxes is better answer. Thank you for clearing
  • Hi,

    we have posted todays questions from history and culture.

    Get going! Be the first to solve!

    http://forumias.com/portal/the-thursday-history-culture-quiz-2/
  • it seems traffic on this forum has reduced drastically.
  • Hi,

    We have posted todays Quiz on Science & General Awareness

    http://forumias.com/portal/the-friday-general-science-awareness-quiz-2/
  • edited April 2016
    Thanks a lot @ForumIAS for the consolidated thread.
    Bahot scattered sa ho gaya tha: 9 pm update, 10 pm quiz, subject wise quiz... :/
    सर झुकाओगे तो पत्थर देवता हो जाएगा
    इतना मत चाहो उसे, वो बेवफ़ा हो जाएगा |

    हम भी दरिया हैं, हमें अपना हुनर मालूम है
    जिस तरफ भी चल पड़ेंगे, रास्ता हो जाएगा ||
Sign In or Join to comment.

Courses by ForumIAS for CSE
ForumIAS is trusted by over 10,000+ students for their Prelims, Mains and Interview Preparation and we currently run several assistance programs to help students from Civil Services prelims preparation to rank upgradation to IAS. You can enroll for these programs by visiting http://blog.forumias.com/courses

Welcome!

We are a secret self-moderated community for Civil Services preparation. Feel free to join, start a discussion, answer a question or just to say Thank you.

Just dont spread the word ;)

Sign in or join with Facebook or Google

Subscribe to ForumIAS Blog